Kazerne Anno 1824

Voormalige marechausseekazerne en Loods Gemeentereiniging

/
Meer /
Over Kazerne /

Herbestemming Kazerne en Loods

Aan de rand van het centrum van Eindhoven stonden een voormalige marechausseekazerne en industriële loods van de gemeentereiniging al decennia te verloederen. Twee creatieven, Annemoon Geurts en Koen Rijnbeek, zagen de potentie voor een innovatief cultureel en maatschappelijk concept, met hoogwaardige, grootstedelijke allure, dat voor alle mogelijke publiek toegankelijk is. Een plek waar verschillende leefwerelden samenkomen om te eten, drinken, slapen, werken en ontspannen, terwijl actuele exposities hen inspireren, prikkelen en uitdagen om na te denken over antwoorden op de sociale, culturele en economische vragen van vandaag en morgen. De nieuwe maatschappelijke functie van het herbestemde erfgoed maakt dat allemaal mogelijk.

Met dank aan vele (prominente) medemogelijkmakers, waaronder het VSB fonds, transformeert het 2.600 vierkante meter grote complex nu stapsgewijs in een bijzondere combinatie van ontmoeting, expositie en horeca, die de beleving intensiveert. Over enige tijd herbergt het complex 2 restaurants, 3 meeting rooms, 7 guesthouses en een creatieve sociëteit. In alle ruimtes zijn exposities te zien en te beleven.

De verbouwing van fase 1 - zo'n 1.200 vierkante meter met daarin het laagdrempelige restaurant en zaal L - is sinds oktober 2014 gereed. De marechausseekazerne (zo'n 1.100 m2) is voorlopig galerie; dit monumentale deel van het erfgoed krijgt ook een gefaseerde aanpak. Naar verwachting is het totale complex in 2018 gebruiksklaar voor Kazerne.


Open voor publiek

Na de restauratie en aanpassing van het erfgoed kan straks eindelijk iedereen komen genieten van de monumentale kazerne, het koetshuis, de stallen, de binnenplaats en de loods. Desgewenst 24/7. Iedereen is welkom; artistiekelingen en nerds, werknemers en ondernemers, jong en oud, arm en rijk, alleen en met de hele familie, privé en zakelijk, toeristen én expats.

De Kazerne verwelkomt met open armen gasten en passanten uit Eindhoven, Brabant, Randstad en de rest van het land en de wereld. Om te genieten in een van de twee restaurants, om te vergaderen en feesten in een van de drie zalen of om te overnachten in een van de zeven guesthouses. Of om – gratis - een expositie of het cultuurhistorisch erfgoed te bekijken. Want het complex is straks zo veel mogelijk kosteloos toegankelijk voor alle publiek.

Cultuurhistorie dichtbij

Het erfgoed heeft een karakteristieke uitstraling en grote cultuurhistorische waarde. De ligging is bovendien ideaal: vlakbij ‘Quartier Vivant’ de Bergen en kantoren, aan de rand van het winkelgebied, als pleisterplaats op de route tussen Design Academy en het van Abbemuseum, tussen TU/e en ASML, het Parkheater en de Fabriek, tussen het Muziekgebouw en de High-Tech Campus. Op afstand van Stratumseind en Dommelstraat en dichterbij dan Strijp-S. Want ook in de binnenstad blijft behoefte aan culturele kwaliteit.