Living Cities

Izabela Boloz & Heijmans

KAZERNE LAB

In Kazerne Lab werken professionele creatieven cross-over met andere (economische) sectoren aan producten, inzichten en prikkels voor actuele vraagstukken.
Het leven in de stad is vaak erg gefocust. We nemen weinig tijd voor spontane buitenactiviteiten, toevallige ontmoetingen of om even te het genieten van de natuur. In Nederland brengen weinig tijd buiten door, in tegenstelling tot onze Europese zuiderburen. Dat komt misschien door een gebrek aan inspirerende, gezellige plekken in de publieke ruimte, maar zeker ook door het Hollandse weer. In de zon of onder een warmtelamp op het terras immers, zijn we sneller geneigd om buiten te blijven.


Binnen het Kazerne Lab project Living Cities onderzocht de van oorsprong Poolse designer Izabela Boloz hoe zij een interactiever en socialer stadsleven kan stimuleren in een Nederlands klimaat. Al vanaf het allereerste moment was het idee om daarbij zonne-energie in te zetten: zon die letterlijk wordt omgezet in warmte of kou. Daarvoor werkte Izabela cross-over samen met Gerard de Leede: een innovator van duurzame zonne-energie en tegelijkertijd CTO van Heijmans, een technology partner in de bouwwereld.

Izabela ontwierp als eerste een serie banken met zones die warm of koud kunnen aanvoelen, zodat mensen onder alle weersomstandigheden van het openbare leven kunnen genieten. Zij bedacht een serie houten objecten die niet alleen een monumentale aanwinst vormen in de publieke ruimte, maar door hun formaat ook direct bijdragen aan sociale interactie: er kunnen meerdere mensen tegelijk zitten. Dichtbij elkaar, maar met genoeg ruimte voor de eigen comfortzone. Omdat er per meubel meer energie kan worden opgewekt dan nodig voor de koude/warmte zones werd er ook verlichting aan de meubels toegevoegd. Binnenkort meer informatie.


Kazerne Social Design Lab

Met dank aan Stichting DOEN werken kunstenaars, designers en andere creatieven cross-over aan nieuwe inzichten voor maatschappelijke vragen. Met hun frisse blik en omdenken voorzien ze actuele sociale, culturele en economische vraagstukken van inspiratie, nieuwe perspectieven en antwoorden. Dat klinkt misschien hoogdravend, maar is uiterst praktisch bedoeld.

CREDITS

Izabela Boloz
Gerard de Leede

SPONSORS

BNO
Ruud Balk
Dekkers communicatie

Fondsen

Stichting DOEN