Desktoop 2.0

Nienke Sybrandy & Jasper Den Besten (Has University)

Kazerne Lab

In Kazerne Lab werken professionele creatieven cross-over met andere (economische) sectoren aan producten, inzichten en prikkels voor actuele vraagstukken.
Ontwerper Nienke Sybrandy onderzocht al eerder of er voedsel verbouwd kan worden in een kantoor. De daaruit voortgekomen Desktoop – een bureaulade omgebouwd tot kweekkas – bleek uit onderzoek door HAS Hogeschool praktisch dezelfde kweekresultaten te geven als een kostbare professionele klimaatkamer. In Kazerne Lab onderzoekt Nienke het begrip 'natuurlijk' en zij werkt onder meer samen met HAS aan een Desktoop-doe-het-zelfpakket, een nieuwe oogstkalender en een internationaal kennisplatform.

Desktoop 1.0

Nienke onderzocht met name het verbouwen van voedsel in het vijfde seizoen; het kantoorlandschap waar het altijd onbewolkt en 19˚C is, zonder seizoensverschillen of ijsheiligen, maar wel met weekeindes en vakanties. Haar Desktoop liet ze onder de loep nemen door HAS Hogeschool, hbo-opleidingen in agro, food en groene ruimte. En wat bleek? De bureaulade geeft praktisch dezelfde kweekresultaten als een dure en professionele klimaatkamer. Gewassen die goed gedijen in Desktoop en bovendien aansluiten bij de Nederlandse (kantoor)lunch zijn diverse soorten sla, kruiden en cressen, zoals waterkers. Het telen kost amper moeite en gebeurt heel terloops; net als doedelen tijdens een telefoongesprek. Vlak voor de lunch wordt vers geoogst en bij de koffieautomaat zijn de laatste lichtrecepten het gesprek van de dag.

Desktoop 2.0

Met Desktoop 2.0 voegt Nienke kweken en oogsten aan de kantooragenda toe, naast de gebruikelijke vergaderingen en meetings. De kalender die zo ontstaat, wordt op een internationaal kennisplatform gedeeld met de community. Via een open source platform zijn onderzoek en de nieuwe agenda voor iedereen toegankelijk en te delen; het doorontwikkelen van Desktoop gebeurt samen met de gebruikers.

Zie ook www.desktoop.nl
Vanaf medio september 2014 is het Desktoop-doe-het-zelfpakket verkrijgbaar.Kazerne Social Design Lab

Met dank aan Stichting DOEN werken kunstenaars, designers en andere creatieven cross-over aan nieuwe inzichten voor maatschappelijke vragen. Met hun frisse blik en omdenken voorzien ze actuele sociale, culturele en economische vraagstukken van inspiratie, nieuwe perspectieven en antwoorden. Dat klinkt misschien hoogdravend, maar is uiterst praktisch bedoeld.


Fotografie: Ruud Balk


Lab #01. Credits

Nienke Sybrandy
Jasper den Besten (HAS University of applied science)

Sponsors

Ahrend
Philips Horticulture

Fondsen

Stichting DOEN